Har du någonsin scrollat igenom dina sociala medier medan du kollat på TV? Eller kanske lyssnat på en podcast medan du suttit och jobbat på din dator?

Många av oss gör oss dagligen skyldiga till att just konsumera mer en ett medium i taget, detta fenomen är så pass vanligt att det numera går under namnet - ‘Second Screen Media’.

När man pratar om second screen media så handlar det om de sammanhang där man konsumerar mer en skärm i taget. Exempelvis om en person som sätter sig framför TVn för att kolla på en film, så blir TVn i detta sammanhang den ‘’första’’ skärmen. När personen sedan tar fram sin mobilen under filmens gång för något syfte, så blir mobilen den så kallade ‘’andra’’ skärmen. .

Hur uppkom Second Screen Media?

Det finns några ganska självklara förklaringar till att utvecklingen av second screen media har uppkommit. En av dessa är de facto att vår uppmärksamhetsförmåga blivit kortare, vilket gör det svårare för publiken att hålla sig engagerad av media längre format. Vi har med dem nya medierna (TikTok, Youtube, osv) utvecklat ett behov av direkt stimulans som har bidragit till att vi kräver direkt underhållning på en helt ny nivå. Vi är helt enkelt för stimulans hungriga för att kunna hålla fokus på enbart en skärm.

En annan mer positiv anledning till att detta fenomen har uppkommit är att det fångar det faktum att ha en mängd information till hands innebär att vissa konsumenter aktivt söker mer information om innehållet de tittar på. Om du någonsin har googlat på kändisen vars namn du inte riktigt kan placera när du tittar på en ny Netflix-show, har du hamnat precis i den här kategorin och är då automatiskt mottaglig för ännu mer information.

Vissa konsumenter kan också reagera på vad de ser på tv och sedan dela med sig av sina reaktioner eller söka efter mer information i realtid. Ett väldigt tydligt exempel på detta är fenomenet att live-twittra vid stora mediala händelser, som har kommit att vuxit sig stort de senaste åren (politiska händelser, samhällsviktiga händelser, vid en avgörande episod av en populär serie osv). Oavsett om du känner igen det eller inte, engagerar du dig med innehållet framför dig på ett sätt som överskrider TV-skärmen.

Sist men inte minst - multitasking. Många människor idag (särskilt i de yngre generationerna) tycker inte att det är acceptabelt att sitta och titta på TV bara för att titta på TV. Den tiden måste också användas för att komma ikapp med e-postmeddelanden, läsa nyheter, skicka sms eller till och med "fritids" multitasking som att scrolla genom sociala medier. Känslan här är att tid med fokus på enbart TVn är bortkastad om du inte kan maximera produktiviteten på ett annat sätt samtidigt.

Siffrorna som stödjer dessa punkter är rätt så häpnadsväckande. Under 2016 var 80,3 % av internetanvändarna aktiva på Internet medan de tittade på TV – en siffra som förväntades växa till 91,6 % 2018 och är nästan säkert högre idag. De flesta av dessa människor använder smartphones för att bläddra i innehåll som inte är relaterat till vad de tittar på på TV, men det finns såklart undantag. Antalet personer som interagerar med TV-relaterat innehåll på andra enheter ökar dessutom årligen.

Hur påverkar detta marknadsförare idag?

Den stora frågan för marknadsförare som investerat i annonser blir ju såklart Vad händer med tittarupplevelsen när du inte har tittarens fulla uppmärksamhet? Frågan blir särskilt viktig just i annons världen, då dem säkrar sina satsningar på det faktum att konsumenter kommer att se eller höra vad som helst som placeras på skärmen framför dem.

Second screen media både en utmaning och en möjlighet för marknadsförare och annonsörer. Utmaningen är att inte har tittarens fulla uppmärksamhet på båda skärmarna samtidigt då den multitasking de ägnar sig åt på ena skärmen är ofta helt orelaterade till det primära innehållet på den första skärmen.

Möjligheten, å andra sidan - är att du har fler chanser att driva engagemang och uppmuntra konsumenter att vidta åtgärder i tid.

Hur kan då finansvärlden dra nytta av media på andra skärmen?Med för- och nackdelar med andra skärm medier i åtanke, finns det två primära alternativ för annonsörer att maximera sina ansträngningar för andra skärmar. Låt oss ta en närmare titt på var och en.

Använd second screen media för att skapa en andra beröringspunkt

Det övergripande syftet här är att det är att driva relevant, aktuellt innehåll kring innehållet som människor sannolikt konsumerar vid varje givet ögonblick. Att täcka digitala utrymmen och sociala nätverk med ditt företags relaterade konversationer, kampanjer och information är en smart strategi och bör användas om en har möjlighet och budget för det.

Har man en sån pass omfattande marknadsföringsstrategi som täcker flertal kanaler är det viktigt att ta med sig att inte överdriva exponeringen. Publiken är känslig för autenticitet och söker konstant varumärken som verkligen har deras bästa i åtanke. Ett varumärke som tillhandahåller ett relevant erbjudande eller en bit av trivia under ett TV-program tjänar det syftet; ett varumärke som översvämmar nyhetsflöden med värdelöst, självbetjänande innehåll gör det inte.

För företag som vill implementera denna strategi kan just Twitter vara den första och bästa vägen att gå. Det finns en anledning till att just live-twittring har blivit ett igenkännbart verb, då det visat sig vara en företeelse med stor framgång hos publik. Ni bör se till att implementera en tv-driven konversation i form av textinlägg, relaterade memes, aktuella gifs eller andra interaktiva verktyg vid dessa aktiviteter. Gör allt som krävs för att främja till konversation och interaktion-

Innehåll på den andra skärmen kan också gärna involvera video, men ta med er att videon vid nästan alla fall kommer att spelas på tyst eftersom publiken fokuserar det mesta av sin uppmärksamhet på det primära innehållet på den första skärmen. Se till att använda bildtexter, inaktivera automatisk uppspelning av ljud om möjligt och håll dem korta för att maximera deras effekt.

Använd second screen media för att förstärka din ursprungliga beröringspunkt

Förutom att skapa en möjlighet för ytterligare varumärkes kontaktpunkter, tjänar andra skärm medias vanliga rullning även annonsörer under deras första skärm annonser. När en reklam spelas upp i mitten av innehållet engagerar sig konsumenterna fortfarande med sina telefoner. Detta kan innebära att de tar in mindre intryck av din annons, vilket i sin tur betyder att du bör göra vad du kan för att underlätta interaktionen så mycket som det bara går.

Genom att få tittarna att omedelbart vidta åtgärder (t.ex. söka efter något om annonsen, gå till din webbplats, reagera på innehållet på sociala medier, visa upp en QR-kod) fortsätter du att bygga en relation utanför den ursprungliga annonsens omfattning. Plötsligt har du en förmåga att korta ner klyftan mellan att titta på annonsen och att vidta åtgärder, vilket gör det mer sannolikt att publiken faktiskt tar action.

Prioritera upplevelser på de kanaler och plattformar som finns tillgängliga i våra mobila enheter för bästa resultat, detta på grund utav att dessa mobila enheter möjliggör det också för er som företag att kunna hämta data era kunders shopping och köpvanor med hjälp utav utvärdering och uppföljning. Det finns idag ingen integrerad handel som går att direkt koppla till TV annonser - vilket gör det svårt att utvärdera mediets faktiska påverkan om kunden har gjort ett köp eller inte. TV-annonser kräver att ha en sådan kraftfull effekt så kunden aktivt letar upp dig senare och gör ett köp i efterhand.

De bästa tillvägagångssätten för att implementera second screen media

Här kommer några hängivna tips att tänka på när du implementerar en second screen media i din marknadsföringsstrategi.

Förstå din publik

Precis som vid alla digitala marknadsföringsstrategier så krävs det kunskap och förståelse om din målgrupp, detta är särskilt viktigt inom just second screen media. Det är avgörande att du har en tydlig förståelse för hur dina kunder engagerar sig med sina första- och andra skärmar, hur deras digitala vanor egentligen ut?

Exempelvis: Tänk på den stora skillnaden mellan någon som livetwittrar händelser ur ett avsnitt av The Bachelor vs. någon som googlar historiska fakta om dokumentären de tittar på på Netflix. Väldigt olika engagemang mönster, väldigt olika motiv och därav väldigt olika marknadsföringsstrategier. Om du inte förstår hur din publik spenderar sin tid medan de tittar på TV, är det egentligen bara ett skott i mörkret i att försöka nå ut till dem på detta vis.

Helhetstänk

Sist men inte minst, tänk på helheten. Det finns otaliga möjligheter att täcka digitala utrymmen med innehåll , och det fina med den digitala eran är att du kan applicera det i både first och second screen media. Tänk på att se till att dina prioriteringar är aktuella och exakta, men om flera plattformar eller tillvägagångssätt blir aktuella hos din publik ska du inte vara rädd för att testa båda. Din budget och interna resurser kommer sannolikt att diktera hur långt du kan ta detta, men tanken är att ju fler distributionsmöjligheter du har för konsumenterna att interagera med, desto mer kommer de att engagera sig i ditt varumärke.

Sammanfattning

Vi har sedan år tillbak kunna se dessa beteenden hos människor, men det är inte förens idag annonsörer i så pass hög grad ser möjligheter i att engagrera sin publik i den andra skärmen snarare än att se det som ett negativt avbrott i det primära innehållet på den första skärmen. Poängen? På gott och ont är TV-innehåll inte längre en unik upplevelse, och varumärken har tagit del av det. Det som märken och annonsörer från början kunde ha ansett som en distraktion för TV ses nu som ett gyllene tillfälle att skapa en omnikanal upplevelse och expandera ett koncept bortom TV-skärmen.


← Tillbaka till artiklar