TikTok har tagit hela vårt medielandskap med storm och fortsätter expandera för varje dag som går. Plattformen och de facto att videoformatet är så pass efterfrågat har lett till att fler och fler marknadsförare byter strategi och byter riktning mot videoformatet.

Denna omställning kan kännas svår överkomlig, speciellt om man är ett företag som aldrig har skapat videoinnehåll förut - som tur är, kan vi allt om video och är här för att hjälpa er! 

Nedan kommer några tips på hur du som företagare använder video content i din marknadsföringsstrategi 2022. 

Fundera över din målgrupp - en runda till

Kanske känns som ett självklart steg, men det är alltid bra att ta sig en extra funderare när man introducerar ett nytt medium för dina kunder. 

Har vi något vi kan lära våra kunder?  Vilken plattform spenderar dem faktiskt mest tid på? TikTok, Instagram?  Vad har dem för frågor om oss? Hur besvarar vi dem?  När är dom mest kompatibla att kolla på videos?  Intressen - finns det något mer väsentligt att plocka upp i rörligt innehåll?

Format 

Det är viktigt att man anpassar formatet på de video content man beslutar sig för att ta fram. Detta framförallt på grund utav att formatet fungerar och ser annorlunda ut beroende på vilken plattform man utgår ifrån.

När man skapar content för exempelvis Linked-in & Facebook är det viktigt att tänka på att inkludera text då hela 86% av visade videos på dessa plattformar konsumeras utan ljud. TikTok & Instagram format är mer lämpade för den lite yngre målgruppen och har oftast humor i fokus.
## Visste du att… LinkedIn Business har tagit fram studier som visar på att video- och rich media innehåll distribuerat på LinkedIn genererar 3 gånger mer engagemang än textinnehåll på plattformen? Videoinnehåll har också visat sig vara 5 gånger mer sannolikt att starta konversationer och diskussioner hos mottagande publik i jämförelse med allt annat innehåll.

Tänk på tiden

Framgångsrikt video content i sociala medier har nästan alltid en sak gemensamt - håll det kort. Dessa videor har högre retention grader, vilket gör det mer sannolikt att fånga tittarens uppmärksamhet i detta ‘’skroll-samhälle’’.

Notera dock att längre videos kan ha minst lika mycket värde för ditt företag, men dessa videos bör distribueras i kanaler som exempelvis på er hemsida eller i ett youtube format. 

Blanda högkvalitativt & producerat med det personliga

Allt video content som skapas bör vara noga genomtänkt och skapa värde för ert bolag. Därför är det viktigt att ha innehåll som speglar ert företag. Innehåll som känns proffsigt och uttänkt kan ge ditt bolag ett lyft och ett högre engagemang än vad konkurrerande företag lyckas åstadkomma.

Den absolut bäst mixen av video content innehåll är att blanda högkvalitativa med det mer personliga och spontana innehålet- detta gör sig bäst på exempelvis Instagram story eller TikTok. 

Anpassning efter plattform

Beroende på vilken plattform ni väljer att distribuera ert material på finns det några saker att tänka på för att nå dem absolut bästa resultaten med ert content. Alla plattformar besitter olika algoritmer som är viktiga att ha i åtanke så att ditt innehåll når sitt absolut bästa potential. Nedan är en liten kort guide hur ni bör gå tillväga vid publicering av innehåll på några av dem mest populära plattformarna.

Addera värde till ditt innehåll 

Du bör alltid sträva efter att det innehåll du skapar ska addera värde för mottagaren. Det sista du vill är att dina följare/kunder känner att dem har ödslat tid genom att konsumera ert innehåll. För att komma tillbaka till en punkt vi skrev om tidigare - finns det något vi kan lära våra följare/kunder om vår tjänst/produkt? Finns det något vi kan göra för att underhålla vår publik med? 

Anlita proffs! 

Ett smart sätt att skapa innehåll på är att anställa personer som faktiskt kan video och distribuering av video content. Att skapa kvalitativt innehåll utan kunskaper om mediet kan vara en stor uppförsbacke.

Ibland kan det vara värt att investera i professionella så man själv slipper ödsla tid på något man inte känner att man har kunskap och kompetens inom. Detta är en utväg som definitivt minskar stress, tid och huvudvärk för företagare som redan har ett helt bolag att hålla reda på. Vägen till skapande och distribuering av innehåll blir mycket kortare och mer tidseffektivt, samt att man med hjälp utav ett kreativt team kan upptäcka ännu fler nya sätt att nå ut på. 


← Tillbaka till artiklar