I nästan alla branscher kan man nog känna igen sig i frustrationen av att känna sig kreativt blockerad. Något som kan vara svårt att ta sig ur. Med vår in-house metod på Happy är problemet ett minne bort.

Det är något vi på Happy Visuals upplever med jämna mellanrum. Man kan lätt drabbas av en känsla att man skapar och upprepar samma sak om och om igen. Denna blockering grundar sig ofta i en vilja att konstant nå sin yttersta potential. När inget är bra nog om det inte är bättre än det förra.

Om detta är något du själv kan känna igen dig i uppmanar vi dig att läsa vidare. Nedan har vi listat några användbara metoder för dig som företagare att övervinna just kreativa blockering.

Kortfattat: Backa, Snacka, Inspa, Skrämma

Backa

Återfinn och (om)definiera syftet.

En bra start för att övervinna sin blockering är att komma ihåg vart man kommer ifrån - varför skapar vi detta innehåll? Vad vill vi uppnå med vårt video content? Vad är vårt syfte? Detta kan hjälpa dig att landa ditt sinne och göra det möjligt för tankarna att inte fladdra iväg till irrelevanta element.

Försök istället att återgå till grunden, brainstorma idéer och buzzwords om ditt varumärke och se därifrån vart tankeprocessen tar dig. Tänk på ditt varumärke, din produkt eller tjänst - vem du försöker nå och vad du vill uppnå genom att skapa den typ av videoinnehåll du gör.

Gå även tillbaka i arkivet för att påminnas av tidigare projekt som ni är glada och stolta över att representera, ta inspiration av dessa och försök internt konkretisera vad som gjorde dessa projekt till framgångsrika för er verksamhet.

Snacka

Med allt och alla!

Ett annat enkelt sätt att få kreativiteten att flöda är att helt enkelt fråga din publik, dina kollegor och rentav dina kompisar. Vad engagerar och uppskattar dom i era digitala kanaler egentligen?

Plattformar som instagram och liknande gör det väldigt enkelt för er att kommunicera med era kunder. Kasta ut en par frågeställningar på en instagram story och be dem komma med sina egna tankar och åsikter. Eller desto bättre. RING! Att få brainstorma kreativt om problemlösningar är något många uppskattar som ett break i sin dag… just för att det kanske hjälper dom själva att få start om.

Inspa

Det sägs att Picasso myntade termen ”Bad artists copy, great artists steal." Huruvida det stämmer och hur moraliskt korrekt det är går såklart att diskutera. Men en sak är säker, vi som människor har alltid inspirerats av andra för att föda nya ideér. Vi glömmer ofta att vi står på axlarna av andra generationer.

Att då och då göra konkurrentanalyser kan snabbt skapa en gnista för dina ideér. Ta dig tiden att undersöka det dina konkurrenter skapar och försök förstå vad som funkar för deras publik. Det är ett smidigt sätt att få insikter och vetskap om vad din målgrupp konsumerar och uppskattar.

Det kan visa sig att dina konkurrenter skapat innehåll som du själv kanske inte tänkt på. Ta inspiration av detta och försök implementera det på ert egna sätt till just er publik. Kanske till och med som en motreaktion till deras budskap?

Du kan också använda tidigare kreativa projekt för detta – om det finns en specifik typ av videoinnehåll som verkligen har fungerat för din publik, fundera över hur du kan skapa något liknande idag.

Med detta sagt så är det viktigt att poängtera att undvika att kopiera eller replikera exakt vad dina konkurrenter gör, men det kan vara värdefullt att ta del av deras innehåll för att få blockeringen att lossna lite. Se till att inspireras och reflektera istället för att stjäla och kopiera.

Andas

Bara släpp det, för en stund.

Jajamen, det finns forskning på det och allt det där - monotona uppgifter kan frigöra våra kreativa tankar på nytt. Gå ut på en löptur, ta tag i disken, gör något som inte kräver så mycket tankeverksamhet i mån om att återställa din hjärna lite grann.

Ibland ger monotonin dig en chans att varva ner och bli mer mottaglig för kreativitet. Andra gånger kanske du hittar inspiration där du minst anar det. Genom att fokusera på en annan uppgift ger du dig själv en chans att pausa – det kanske till och med då plötslig inspiration slår till.

Skrämma

Släpp in rädslan att misslyckas… sen släpp den.

Vi människor har sen barnsben blivit upplärda att misslyckande är något att frukta och bör undvikas till varje pris. Detta är dock såklart långt ifrån sanningen.Genom att frukta misslyckanden sätter kreativa team gränser för sin potential. De håller sig till metoder som är säkra, snarare än att förnya och skapa något unikt.

Istället bör kreativa se på misslyckande som en möjlighet att lära sig. Om något inte fungerar är inte allt förlorat. Ta en ny titt på vad du skapade och fundera över vad du skulle göra annorlunda. Chansen är stor att det finns delar av ditt innehåll som fungerade – de kanske bara behöver användas lite annorlunda.

Ibland är det som krävs att bara att göra, börja skapa och se vart ni hamnar. Istället för att spendera timmar med att kämpa för att planera. Genom att bara börja, speciellt om du inte har en plan på plats, ger du din naturliga kreativitet en chans att blomstra.


← Tillbaka till artiklar