Content i videoformat är något vi bör satsa på när vi går in i 2022 - detta vet vi. Förra året växte fenomenet video content radikalt, mycket tyder på att denna tillväxt kommer fortgå i liknande tempo in i nästa år.

Att använda videomarknadsföring för ditt företags sociala medier kan löna sig på fler än ett sätt för ditt företag - men tyvärr är detta inte resultatet för alla varumärken. Det sista du vill är att investera tid, pengar och resurser på att producera innehåll som din publik inte tycker är relevant eller engagerande. För att undvika det här problemet måste du ta reda på vad din publik ger bäst respons till och bygga din innehållskalender härifrån.

Instagram med sina 1,074 miljarder användare tillåter fem olika sätt att distribuera video content på, det vill säga potentialen för spridning utav ditt content är därmed stor och helt klart görbar. Det ni som företag med denna vetskap står inför nu är - Vilka av dessa distribuering möjligheter passar vårt varumärke bäst?

Nedan presenterar vi dem 5 olika videoformaten tillsammans med en guide hur man på absolut bästa sätt utnyttjar dess funktioner och distribuering möjligheter.

Feed

Det absolut äldsta och mest kända fenomen på Instagram är feed-post. Detta har funnits med sedan 2013 och har utvecklats enormt med tidens gång. Att skapa och publicera organiskt så väl som betalt innehåll i feeden, är ett perfekt sätt att generera engagemang. Detta i form utav likes, kommentarer, delningar och att användare kan spara (en funktion som tillåter en att spara innehållet i en mapp som gör innehållet mer lättillgängligt i efterhand).

Forbes har tagit fram siffror på att skapa videoinnehåll överträffar innehåll som länkar eller text med 1200% när det kommer delbarhet på Instagram, videoinlägg kommer därmed med största sannolikhet öka ditt engagemang och i sin tur nå fler användare tack vare just denna algoritm.

Innehåll i ditt företags Instagram feed kan vara väldigt effektivt för att skapa buzz kring exempelvis en kampanj, produktlansering eller ett nytt företags initiativ.

Stories

Instagram stories är lite yngre och lanserades 2016. Funktionen är idag väl inarbetad och används av över 500 miljoner Instagram användare varje dag. Redan sedan lansering av funktionen så har dess features och möjligheter modifierats med uppdaterade sätt för användare att engagera sina följare på.

Du kan enkelt applicera en sticker/emoji, addera bakgrundsmusik, lägga till ett quiz eller en chattruta där dina följare enkelt kan interagera med er. Har du ett konto med över 10 tusen följare finns också möjligheten att applicera klickbara länkar som tar dina kunder/följare direkt till den sidan du valt att dela (exempelvis en direktlänk till hemsida, produktsida, prislista eller annat relevant medieinnehåll).

Detta videoformat är mer förlåtande och kan vara lite mer prestationslöst i kvalitet och innehåll. Se till att ni använder funktioner som faktiskt tillåter engagemang hos era följare, i och med att det finns så pass många sätt att göra det med via stories. Direktlänkar är exempelvis väldigt vanligt hos influensers kanaler, det är ett supereffektivt sätt för en att direkt skicka kunder till önskad landningssida, utan att kunden behöver anstränga sig.

Reels

Det absolut yngsta fenomenet som tillåter videos på Instagram är Instagram Reels. Instagram hoppade snabbt på tåget när dem såg potentialen hos konkurrerande TikTok och skapade därför denna snarlika featuren. 

Instagram Reels är alltså en funktion som tillåter en att publicera 15 sekunders långa klipp som du själv kan skapa tillsammans med musik, AR effekter, filter och mycket mer. Kort och gått - väldigt likt TikTok. 

En viktig sak att veta om Reels är det faktum att dessa videos är anpassade för att skapa mer engagemang samt att dem är designade för att delas på Instagrams egna ‘’utforska’’ sida bara för att göra det enklare för dig att expandera och nå nya publiker.

IGTV

Om ni letar sätt att nå ut och dela längre videos så är detta format perfekt för dig. IGTV har funnits sedan 2018 och har gett användare möjligheten att dela längre innehåll utan att behöva skapa en Instagram live samt att dem dessutom är delbara i feeden.

Precis som alla andra videoinnehåll på Instagram är även denna anpassningsbar och kan modifieras efter det man vill. Denna funktion ger företag möjligheter i att skapa innehåll i form utav exempelvis guider, handledningar, lanseringar, kampanjer och liknande.

Live 

Ger en användare möjligheten att sända innehåll och engagera sina följare i realtid. Det är ett super värdefullt sätt för företag att nå en mer personlig kontakt med sin publik samt skapa trovärdighet hos sina följare. Denna plattform har visat sig användas av företag vid händelser som exempelvis frågestunder, insamlingar, paneler, utbildningar eller live shopping. Du ges även möjligheten att dela din live efter den sänds och dela i din feed.

Tips bör använda 2022

Korta ner dina videos!

Vi blir mer och mer rastlösa och vi vill bli underhållna under kortast tid möjligt. Innehåll under 30 sekunder är lättsmält, visuellt engagerande och underhållande för publiken. Det möjliggör en avslappnad och bekväm tittarupplevelse som användare kan välja bort när som helst.

Instagram Reels kommer fortsätta sin tillväxt på grund utav detta fenomen. I och med att TikTok växer sig större för varje dag som går, och dess format blir mer vanligt hos gemene man - så är det nog inte helt fel att förutspå att Instagram-reels formatet förmodligen bli den nya standarden på plattformen. I takt med detta så har även Instagram gått ut med att dem väljer att längre inte kalla sig själva för ett publiceringsplattform för bilder - utan för videos.

Användargenererade content

Everyonesocial har tagit fram rapporter som visar på att användargenererade innehåll är 29% mer effektivare när det kommer till konvertering av potentiella kunder under kampanjer. Men framförallt så kan företag spara på både tid och resurser genom att använda sig av detta i dess marknadsföringsstrategi.

Exempel på användargenererat innehåll kan vara att aktivera dina kunder i giveaways, tävlingar och annat likt där man uppmanas att sprida det budskap ert varumärke står för. Det genererar innehåll som ni sedan kan dela i era kanaler samtidigt som att nya potentiella kunder kommer känna ett mer intuitiv lockande känsla för ert företag när innehållet sprids från annat håll än bara ert egna.

Media karuseller

Ett växande fenomen är dem bild/video karusellerna som en tillåts att använda i Instagram feeden. Denna funktion gör det möjligt att blanda ditt innehåll med både videos och bilder. SEJ har undersökt fenomenet och tagit fram en rapport som visar på att dessa media karuseller är det mest engagerande innehållet på plattformen med 2.33% men används bara 7% av tiden.


← Tillbaka till artiklar