Som innehållskapare kan det vara svårt att hela tiden ställas inför pressen att skapa nytt, engagerande och resultatdrivet content. Man kan många gånger finna sig själv att stirra på en tom skärm och skrämmas av den blinkande markören som bara står där och väntar på att få röra sig framåt.

Att återanvända ditt innehåll eliminerar denna utmaningen genom att ge dig allt du behöver för att börja bygga nytt och fräsht content med innehåll som du redan har skapat. Förra gången pratade vi om vanliga återanvändning misstag och att undvika dem. I dag ska vi gräva ner oss i själva processen för återanvändning av innehåll.
Steg 1: Identifiera högpresterande och aktuellt content
Börja återanvändning processen genom att gå igenom ditt befintliga innehåll för att se vilka typer som fick engagemang och väckte intresse hos din publik. Detta gör att du kan identifiera vilka innehåll format din publik letar efter och erbjuda dem mer liknande innehåll. När du börjar återanvända innehåll, börja med innehållet med högsta möjligheter först. Ställ dig själv några frågor som exempelvis:
  • Vilka videor fick flest visningar?
  • Vilka artiklar har fick flest klick?
  • Vilken podcast fick flest lyssningar?
  • Vilket innehåll klickas på oftast i e-postmeddelanden?
  • Vilka socialmedia inlägg överträffade förväntningarna?
  • Finns det en röd tråd/trend i det dina följare klickar/engagerar sig med?
Genom att börja med att identifiera dessa delar av innehållet blir återanvändningen snabbt mycket enklare och välmotiverad. När du kommit ännu längre i denna återanvändnings process, kan du också utforska innehåll som du förväntade dig att fungera bra, men som floppade. Kanske visar sig att du distruberat fantastisk innehåll, men som inte passade på just den plattformen.

Steg 2: Bekanta dig med ditt gamla innehåll

Innehållet kan vara från allt från en vecka till flera år gammalt, vilket gör det viktigt för dig att noggrant undersöka dess innehåll. Ta reda på dem budskap och nyckelbegrepp innehållet diskuterade och utvärdera därefter om ämnet är fortsatt aktuellt idag. Glöm inte att besöka eventuella källor som hänvisas till för att se när de publicerades. Detta blir viktigt då ni vill se till att ha uppdaterad och korrekt information om det ämnet ni tar upp. Se till att göra lite kort forskning huruvida det kanske ha publicerats nytt om de ämnena du först skapade. På detta sätt kan du även i innehållet skriva till en liten fotnot som anger dagens datum som senast uppdaterad. Artikeln blir mer trovärdig och känns välarbetad om du har detta i åtanke innan återpublicering.

Steg 3: Kom på nya sätt att dela samma information på

Denna del är den mest utmanande, men absolut roligaste delen av hela processen. Hur du går tillväga för att återanvända ditt innehåll beror helt på, det som spelar mest roll är vilket format det ursprungliga innehållet var. Även om det kan verka skrämmande att försöka experimentera med en ny form av innehåll, så måste du se till att detta inte låter dig kväva din kreativitet. I det här skedet handlar det om att generera så många olika typer av idéer som möjligt – även de som verkar vara svåröverkomliga! Beroende på innehållets form så varierar denna process litegrann och kan se väldigt annorlunda ut från fall till fall. Nedan har vi listat några exempel på hur man kan återanvända olika medier.

  • Artikel → Podcast avsnitt, artikeln kan då fungera lite som ett manus där ni även i podcast format kan diskutera vidare dem olika ämnena ni tagit upp i artikeln
  • Podcast → Ett blogginlägg som lägger fram dem ståndpunkter ni utgått från i avsnittet, bilder i sociala medier där det skrivs ut citat som sägs i avsnittet eller karusell inlägg som sammanfattar ditt innehåll på exempelvis Linked-in
  • YouTube-videor → Kortare, lagom stora videor för TikTok eller Reels
  • Instagram inlägg/reels → Paid social media annonser, ta hjälp av en sociala medier plattform som omvandlar ett inlägg till betald marknadsföring på instagram
  • Blogginlägg → Distribuera ut i ett nyhetsbrev som skickas till din kundbas

Det finns mängder av olika sätt att återuppliva dessa innehåll på, så se till att inte begränsa kreativiteten här. Det är viktigt att ha koll på sin målgrupp för att se till att ni anpassar denna återanvändning till dem format som er målgrupp faktiskt konsumerar.

Steg 4: Ta reda på vilket innehåll ni vill lägga krut på

När du väl har brainstormat en lista över möjliga sätt att återanvända ditt innehåll, så måste du också fundera över vilka som är de mest hållbara alternativen för ert företag. Troligtvis har ni utvecklat idéer som är meningsfulla för just eran produkt/tjänst och målgrupp. Ta den här tiden för att begränsa din lista baserat på vilka idéer du vill genomföra först. Vilka idéer har jag tillräckliga resurser att genomföra? Vilken typ av innehåll tror du kommer att resonera bäst hos din publik?
Steg 5: Kör igång!
Nu är det dags att agera enligt plan. Beroende på vilka innehålls former som väljs kommer detta att variera kraftigt. Om ni har budget för det, bör ni överväga alternativet att outsourca dem delar i det content ni inte har tillräcklig kompetens för internt. Anställ en frilansande person med special expertis på området kommer med största sannorlikeht att gynna ert material rejält.

Steg 6: Utvärdera resultat

Som med alla andra marknadsförings initiativ är det viktigt att spåra nyckeltal och prestanda för ditt återanvända innehåll. Några värdefulla KPIer att se över brukar vara antalet gilla-markeringar, kommentarer, delningar och webbplats visningar.

Det är en bra idé att inte bara titta på det återanvända innehållet, utan trender över plattformar som helhet. Fungerar vissa ämnen bäst på specifika plattformar? Kanske finns det en plattform som aldrig fungerar bra, oavsett vad du publicerar – det här är ett bra tecken på att avstå från ansträngningar här.

Detta var Del 2 i vår mini-serie om hur du använder återvinning av content i dina markandsföringskanaler. Läs gärna vår Del 1 där vi diskuterade vanliga misstag man kan råka ut för vid återanvändning utav content. I Del 3 kommer vi att fördjupa oss ännu mer i fenomenet samt introducera influencers i processen.


← Tillbaka till artiklar