Att generera försäljning är en hårfin balansgång för många företag. Det kräver uppbyggnad av relationer med potentiella kunder, tydliga kontaktpunkter för ert varumärke och möjlighet att ge din publik försäkran om att din produkt eller tjänst är lösningen på deras behov.

Video och videomarknadsföring spelar en avgörande roll i detta. Videons dynamiska karaktär gör innehållet mer lätt uppmärksammat i jämförelse med exempelvis en längre text eller en statisk bild. Animoto delade en undersökning varav 500 marknadsförare deltog i mån om att besvara frågor angående deras användning av video i marknadsföring. Några viktiga nedslag som denna undersökningen visade på var bland annat att videoannonser var det absolut främsta sättet för kunder att upptäcka ett nytt varumärke, samt att 93 % av varumärkena fick en ny kund på grund utav en video i dess sociala medier.

Video är en perfekt samspelare när det kommer till att nå nya kunder. Mediet är perfekt lämpat för att nå den uppmärksamheten man behöver från en ny potentiell kund. Mediet gör det möjligt för dig att utbilda och underhålla på en och samma gång, vilket inte alls är lika lätt uppnått med andra konkurrerande medieformat.

Video bör även användas av säljansvariga i företaget då mediet kan inkluuderas redan vid första nedslag med en ny potentiell kund. Det kan effektivisera hela försäljningsprocessen av företaget, då videon ger dem en extra tillgång i att fånga kundens uppmärksamhet utan att behöva investera speciellt mycket tid.

Ha säljtratten i åtanke

Vid uppstarten utav ett videoprojekt är det avgörande att konkretisera sina mål. Detta gör du enklast genom att återgå och upprepa ditt företags säljtratt (attention, interest, desire & action). När potentiella kunder lär sig mer om ditt varumärke, kommer de sakta men säkert närmare och närmare köp. Målet för er som företag i detta är att guida kunder genom försäljning tratten så sömlöst och smärtfritt som det bara går.

Video kan användas i nästan alla skeden i säljtratten, men det är viktigt att förstå din strategi innan du dyker in i produktionen. Det är viktigt att ha med sig det fakto att video som du skapar och distribuerar i attention stadiet, kommer att se annorlunda ut än en video i desire stadiet då kunden befinner sig i helt olika mindset.

Nedan följer några exempel och föredragna sätt att använda videos på i de olika stegen i er säljtratt.

Attention

Vid ett attention stadie är det absolut viktigast att lägga fokus på att introducera företaget för er målgrupp och potentiella kunder. Fokus läggs nödvändigtvis inte på att avsluta affärer eller ens diskutera detaljerna för din produkt eller tjänst, snarare att på ett effektivt sätt skapa medvetenhet och uppmärksamhet gentemot era framtida potentiella kunder.

Reklamfilmer, kampanjer, utbildningsvideor och före- och efter videor särskilt effektiva att lägga mest krut på i detta stadie. När det kommer till distributionsmetoder i detta stadie ofta bra på sociala medier eller som videoannonser i sök, OTT och andra digitala utrymmen.

Interest

I interest fasen utgår vi ifrån att kunden redan vet att ni finns, men kanske inte har en direkt avsikt för att göra ett köp från er. Det är ditt jobb att visa kunden hur din produkt eller tjänst löser det problem vi identifierade i attention fasen. Det är ett optimalt tillfälle för er att dela produktinformation, bakgrundshistoria av bolaget samt förklara mer om din bransch och ditt uppdrag.

Videor som fungerar bäst för det här stadiet inkluderar varumärkes videor, förklarande videor, crowdfunding-videor och produkt videor. Distributionen här inkluderar ofta ägda kanaler som din webbplats och konton i sociala medier, e-postmarknadsföring och betalda annonser.

Desire

Här handlar allt om att sälja in din kund på det faktum att din lösning är något dem behöver för att lösa sitt/sina problem. Målet är att rikta publiken från att bara vara nyfikna på din produkt/tjänst till att verkligen vilja ha den i sina liv.

Det är ofta en bra idé att visa din produkt eller tjänst i action i denna fas - det vill säga videor som innehåller produktdemonstrationer, kundrekommendationer, sammanställningar av FAQ- och användargenererat content. Ju mer du kan hjälpa din tittare att föreställa sig deras liv med din produkt, desto mer sannolikt är det att dem kommer konvertera.

Action

Efter detta har vi kommit fram till det så kallade konverterings stadiet. Allt arbete du har gjort fram till denna punkt omsätts till slut i intäkter – även om du kanske blir förvånad över hur snabbt denna utveckling kan ske när video är i mixen.

Inkludera videos i form av framgång statistik, fallstudier, vittnesmål och all sista information som kan övertyga din publik att ta steget och göra ett köp. Vid det här laget är de redan övertygade om värdet av ditt varumärke, så du behöver bara ge dem den sista knuffen för att göra köpet till en enkel sak.

Dessa videor fungerar ofta bra som personliga uppföljningar med dina mest engagerade leads, men de lämpar sig också för andra distributionskanaler där du har en fången publik, som dina e-postlistor och sociala mediekanaler.

Man måste förstå värdet och innebörden av kontinuerligt så att dina kunder fortsätter påminnas av ditt varumärke i vardagen. Satsa fortsatt mycket på användar genererat content och återvunnet content för att spara tid och budget samt öka tillväxten för trovärdighet.

Inkludera säljansvarig

När du har utvärderat och kommit till insikt i vilken eller vilka faser du vill fokusera på i marknadsförings tratten kan det vara bra att bolla med en säljare eller säljansvarig på bolaget innan ni gör er redo för utformandet av video innehållet. Dessa personer interagerar dagligen med dina kunder och blir därav experter på vad dina kunder förväntar sig - vilka punkter om bolaget bör tas upp, vilken ton som är mest sannolikt att få resonans och var din publik engagerar sig online. Genom att ge säljansvariga inflytande över produktionsprocessen kommer dem att känna sig mer delaktiga i video initiativet när de slutliga filerna är redo att distribueras.

Följ upp, ha tålamod

Tyvärr går det inte att bara skapa en video, publicera den på din distributionskanal och vänta på att försäljningen ska rulla in, även om du sannolikt kommer att se ett lyft från den strategin jämfört med att inte ha något videoinnehåll alls. Det absolut bästa sättet att maximera dina ansträngningar är att behandla ditt tillvägagångssätt lite som ett experiment.

Utvärdera alltid de resultat du får av dina videor och se till att vara nyfiken på dessa. Finns det en annan distributionskanal som kan fungera bättre? Kollar mottagaren hela videon eller hoppar dem ur efter halva? Driver din video registreringar för nyhetsbrev mer effektivt än att den driver försäljning?

Varje publicerad video är en guldgruva av information att studera om din publik och deras digitala vanor, och de insikter du samlar in från att analysera videodata hjälper dig att anpassa ditt tillvägagångssätt för nästa produktion.

Det är aldrig för sent att införa en video produktionsstrategi, och du kommer med största sannolikhet bli förvånad över hur effektivt video driver försäljningen för ditt varumärke.


← Tillbaka till artiklar