2021 var minst sagt startskottet för webinarium och det har sen dess utvecklats till ett fenomen som fler och fler företag implementerar i sin verksamhet.

Dessa webinarium har också förändrats rejält sen dess uppgång och vi kan se stor förbättring i flera aspekter. Företag hyr in professionella produktionsbolag och lägger stor andel tid och budget på dessa onlinebaserade föreläsningar.

I och med att vi lägger mycket tid och budget på detta bör vi se till att vi optimerar våra chanser till engagemang och tittare när det väl är dags. Nedan kommer 3 forskning stöttade tips för att lyckas med dina webinar.

1. Interaktionen

Hemligheten bakom nästan all lyckad marknadsföring är i huvudsak interaktion och kommunikation med sin publik. Ett ypperligt sätt att lyckas med denna interaktion är att engagera dina tittare med en frågestund där publiken får vara med och få sina uppkomna frågor besvarade. Se till att alltid avrunda dina webinarium med en frågestund, publiken har ett annat perspektiv och kanske ställer frågor som ni inte tänkt kan uppkomma . Enligt Viemos undersökning så är frågestunder eller Q&A’s dem absolut mest upskattade formaten i webinarium med hela 78%.

2. Tiden

Ingen vill eller kommer kolla på ett webbinarium som är för långt. Folk tappar lätt intresset om man blir långrandig och för informativ. Det visar sig att hela 70% av tittare föredrar webbinarium som håller sig under 1 timme, gärna ännu kortare om möjligt. Det har till och med visats att folk avstår från att ens registrera sig till webbinarium som anses för långa.

Se till att ha mycket information och innehåll i bagaget, och sålla ut inför föreläsningen så du kvarstår med det absolut mest värdefulla innehållet. Att hålla en publik engagerad är en konst i sig så gör dig en tjänst i att försöka korta ner för att lyckas hålla din publik engagerad ända till slutet.

3. Distributionen

En viktig aspekt med dina live webbinarium är värdet att skapa och distribuera ut för allmänheten att se efter liven har ägde rum. VIMEOS undersökning upptäckte att tre fjärdedelar av potentiella tittare sa att de skulle se om ditt evenemang senare om de missade livesändningen. Det visar sig även att två tredjedelar av publiken uttryckte att de till och med skulle se om ett webinarium de redan har varit på om möjligheten fanns. Om ditt webinarium inte får de antal människor som deltar live, ska man nödvändning vis inte hänga läpp - då många kommer att kunna se och ta del av det i efterhand.

Din uppgift som distribuerare av webbinariet är att se till att eventet samt inspelningen efter webinariet lätt finns tillgängligt. Se till att skicka ut länken till det inspelade webbinariet till alla deltagande samt till dem som intresserat sig för evenemanget sen innan. Gör det enkelt för människor att ta del av ditt evenemang, även i efterhand.

Breakout Rooms

Viktigt!
Något som visat sig vara mindre uppskattat är ‘’breakout rooms’’, det vill säga när organisatörerna delar upp publiken i mindre grupper för exempelvis diskussion eller liknande. Detta har visat sig vara en stor anledning till att tittare hoppas av sändningen eller att dem inte går med från första början. Detta format är absolut det minst uppskattade och bör därför undvikas om möjligt.

Framtiden för Webinarium

Så hur tänker vi nu när befinner oss i ett postpandemiskt-samhälle? Ska vi gå tillbaka till IRL-evenemang och föreläsningar precis som innan? Absolut ska vi ta vara på denna möjlighet, men se till att webinarium fortsätter växa i er verksamhet. Undersökningen visar nämligen att 72% av de tillfrågade förväntar sig att delta i samma antal (eller till och med fler) online evenemang som nu. Se till att försöka omfamna en form utav hybrid struktur - så att du inte tappar denna väldigt stora och viktiga del av din publik.

I tid med att dessa evenemang fortsätter växa lär vi oss också hur vi på bästa sätt utför dem utan tekniska problem eller andra möjliga svårigheter. Detta är förmodligen bara början av live evenemang och webinarium, framtiden har massor att erbjuda inom detta fenomen, så se till att hoppa på det redan nu.


← Tillbaka till artiklar